Välkommen

I den här bloggen kan du följa segelbåten S/Y Celeste of Solent.

Celeste är en 65-fots racer/cruiser som seglar charter och äventyrsseglingar i huvudsak i Europa.

torsdag 12 november 2009

Master of Yacht praktik

Under fyra dagar, måndagen den 9 till torsdagen den 12 november 2009, är det praktik ombord på Celeste med elever som utbildar sig till Master of Yacht Limited, tidigare benämnd Yachtmaster Offshore. Efter genomförd utbildning och avklarad examen erhålls behörighet till befälhavare ombord på båtar upp till 200 grosston.


Måndagen den 9 oktober 2009

Vi samlas ombord på Celeste kl. 10.00 på måndagdmorgonen. Dagen börjar med en genomgång uppe på Sjösportskolan. Under eftermiddagen kastar vi loss mot Marstrand. Eleverna turas om att vara kapten och framföra båten, deligera och organisera uppgifter ombord. Som stöd för navigeringen har det upprättats Pilotage plan. Det skymmer och blir mörkernavigering ut från Göteborgs norra skärgård, förbi Sälö och Stora Sillesund. Kl. 19.00 lägger vi till i Marstrand och dagen avslutas med middag och teori.


Tisdagen den 10 november 2009

Under tisdagen har vi manöverövningar i Marstrands hamn. Vi övar på att lägga till längsides, med stäven och med aktern mot kaj. Dagen avslutas med teori i Celestes salong.


Onsdagen den 11 november 2009

Praktiken ombord på Celeste under onsdagen ägnades i huvudsak åt man över bord övningar för segel. Dessutom praktiserades sjökortsarbete med positionsbestämning med hjälp av bäringslinjer m.m. Efter avslutad praktik ute på havet förtöjdes i Björkö hamn.


Torsdagen den 12 november 2009

Praktiken avslutas med färd tillbaka till Långedrag. Deviationstabell för styrbords och babords kompass upprättas före det att vi lägger till i Långedrag och Sjösportskolans hamn.