Välkommen

I den här bloggen kan du följa segelbåten S/Y Celeste of Solent.

Celeste är en 65-fots racer/cruiser som seglar charter och äventyrsseglingar i huvudsak i Europa.

torsdag 3 april 2008

International Yachtmaster Training

Under torsdagen den 3 april 2008 lägger Celeste loss för praktik med elever som utbildar sig till befälhavare på mindre kommersiella fartyg upp till 200 GT med begränsning till 150 NM från kust, Master of Yacht Offshore. Eleverna har genomgått Basic Safety enligt STCW 95 och blivit godkända på den teoretiska delen av utbildningen. Den som håller i praktiken ombord på Celeste är den av International Yachtmaster Training certifierade instruktören Bengt Tarre. Praktikperioden omfattar fyra dagar.


Torsdagen den 3 april 2008

Dagen börjar med en genomgång på Sjösportskolan i Långedrag. Efter det att Celeste bunkrats med mat lägger vi loss mot Marstrand. Före avgång har det upprättats en Pilotage plan med vilken vi kan ta oss hela vägen till Marstrand utan sjökort. I Marstrand har vi en trevlig middag tillsammans på Grannens med de elever som valt utbildning inom Master of Yacht Power.


Fredagen den 4 april 2008

Vi ligger kvar i Marstrand hela dagen och övar manövrering och tilläggning i Marstrands hamnområde. På förmiddagen är det relativt lite vind och Celeste är lätt att manövrera med sitt stora roder. På eftermiddagen blåser det upp något och det märks direkt hur förutsättningarna förändras med en mast på 30 meter och lätt båt med en svag motor för sin storlek. På kvällen är det teori och efter en ansträngande dag sover alla redan vid tiotiden.


Lördagen den 5 april 2008

En viktig del är att även känna till samtliga system ombord på en båt. Därför ägnas större delen av denna dag åt att bekanta sig närmare med den utrustning som finns ombord på Celeste. En detaljerad genomgång sker av plotter och radar. Eftersom säkerhet ombord är viktigt, ägnas denna del stor uppmärksamhet. På kvällen lägger vi loss mot Vinga för att praktisera insegling mot Göteborg i mörker. Vi har en härlig segling ut från Marstrand. Vi över fix och running fix och även praktiska delar vad avser segelsättning och trimning. När vi närmar oss Vinga har mörkret lagt sig. Det blir en givande och härlig segling in mot Göteborg. Kl. 23.30 LT lägger vi till i Kalvsund. Efter genomgång av dagens övningar och sen middag stupar vi i säng kl. 01.30 LT.


Söndagen den 6 april 2008

Väckning kl. 07.00, frukost och utbildning igen. Vi lägger loss vid åtta tiden och börjar med deviationsövning. Efter detta följer man över bord med segel. Härefter sätter vi kurs mot Långedrag och lägger till i GKSS vid lunchtid. Vi har haft fyra härliga och intensiva dagar ombord på Celeste. Under måndagen och tisdagen väntar examen.