Välkommen

I den här bloggen kan du följa segelbåten S/Y Celeste of Solent.

Celeste är en 65-fots racer/cruiser som seglar charter och äventyrsseglingar i huvudsak i Europa.

söndag 17 oktober 2010

Mer vind och undanvindssegling


Tillbaka till Sverige blev det mera vind och härlig undanvindssegling.

lördag 16 oktober 2010

Härlig segling i lätta vindar


Solen värmde upp luften och det blev en härlig segling över till Läsö i lätta vindar. I Österbys hamn var det tre andra gästande båtar och tomt på bryggorna.

Minusgrader


Celeste skall kasta loss för segling till Läsö och det är kallt med minusgrader på däck

söndag 3 oktober 2010

Lobster Cruise 2010 Dag 3


Det är fortfarande blåsigt från sydost men vinden har avtagit något. Det kommer att bli kryss hela vägen ner till Göteborg. Vi planerar att gå inomskärs för att dels få mindre motström och dels mindre sjö. Kl. 12.30 lägger vi loss från hamnen. Lä om Käringön sätter vi segel, två rev i storen och jib #5. Vi kryssar ner mot Kråksunds gap och går därefter vidare mot Mollösund. Det blir många snabba slag mellan klippor och skär. Efter Mollösund slår vi in mot Lyr och kan därefter gå mot Kyrkesund på en bog. I Kyrkesund blir det för smalt för att kryssa eftersom det blåser rakt i vindögat. Vi stöttar för motor och fortsätter för bara segel efter Sankt Olofs fyr. Vi går på insidan av Marstrand och passar på att laga till lunch. Efter Albrektsunds kanal kränger det på nytt och vi fortsätter med våra kryssmanövrar. Vi väljer att gå utmed hela Göteborgs norra skärgård och slår in mot Göteborg vid Fotö. Framåt kvällen lägger vi till i Långedrags hamn efter en riktig segelhelg.

lördag 2 oktober 2010

Lobster Cruise 2010 Dag 2


Under natten har vinden tilltagit och framåt morgonen blåser det en stadig vind från sydost på mellan 25-30 knop inne i Skagens hamn. Vi äter en rejäl frukost eftersom det inte lär finnas några förutsättningar för att laga lunch på vår resa över Kattegat till Käringön. Vid tolvtiden lägger vi loss. Vinden blåser rakt in i hamninloppet med kraftig sjö som följd. Det lär bli svårt att sätta segel ute till havs en den grova sjön och dessutom näst intill omöjligt att komma ut ur hamninloppet för bara motor. Vi sätter storseglet med två rev inne i hamnbassängen och seglar med stöd av motorn ut ur hamnen. Vid den södra piren slår vi över till styrbords halsar för att därefter stånga oss ut i vågorna. Allt är under kontroll och vi kommer ut fria från norra piren med god marginal. Vi sätter Celestes minsta fock, jib #5, och har en fin stabil gång trots den hårda vinden. Vi styr något mer syd än behövligt mot Svenska kusten för att inte få vågorna rakt i sidan på Celeste. När vi närmar oss Sverige faller vi av med kurs mot den södra kardinalen vid inloppet syd om Måseskär. Det går undan och med en vindvinkel på 60 grader loggar vi som mest 14,7 knop. När vi passerat sydkardinalen styr vi mot ostkardinalen och därefter på fyren på Käringöns östra udde. Vi tar ner seglen utanför hamnen och lägger till vid skutbryggan. Vinden ligger här helt i sidan och det är fint lä. Några av oss tar ett bad i havet och sedan beger vi oss till Peterssons Krog för middag i hummerns tecken. Strax efter midnatt stupar vi till kojs efter en fantastisk segling och mycket god middag.

fredag 1 oktober 2010

Lobster Cruise 2010 Dag 1


Det är en fin höstmorgon med vind från sydost. Vi samlas ombord på Celeste kl. 09.00 och lägger loss från hamnen kort därefter. Vattenståndet är minus 20 cm, men vi kommer ut ur hamnen utan problem. (Till och från är det problem att komma in och ut med Celeste i Sjösportskolans hamn vid lågt vattenstånd då hon kan fastna något i leran.) Vi går för motor ut förbi Gäveskär och vid Böttö sätter vi segel, full stor och Jib medium/heavy. Vinden kommer akter ifrån och det ser ut att bli en perfekt dag för spinnaker. Vi förbereder för att sätta Celestes största spinnaker, Darth Vader, på 400 kvm. Utanför Vinga är allt klart och vi hissar lä om storen och focken. Det är en viss känsla när 400 kvm segelduk fyller och ger Celeste ytterligare cirka 2 knops fart. Vi ligger på en vindvinkel mellan 150-120 grader och har en perfekt gång över till Danmark. Vinden tilltar något och ligger på cirka 15 knop. Celeste gör som mest 13,5 knop över grund. Vi ettiden närmar vi oss Danmark och kl. 14.30 lägger vi till i Skagens hamn. Utöver Celeste är det fyra andra båtar i hamnen. Efter att gjort ordning Celeste går vi en runda uppe på byn och stannar till vid Jakobs för en öl. Tillbaka i Celeste äter vi Tapas och till detta rödvin. Middag intas på Pakhuset och efter detta går vi till Boddy Holly. Utöver besättningen från Celeste är det inga andra gäster, lite skillnad från hur det är under säsong. Vid midnatt är vi tillbaka ombord kryper till kojs.